Лобань чи піленгас: як відрізнити?

🛒 На прилавках ринків і магазинів часто можна побачити рибу, яку продають як кефаль лобань. Але дуже часто під цією назвою реалізують піленгаса — інший вид кефалі, що має свої особливості.

 

👀 Як їх відрізнити?

 

Піленгас (Liza haematocheilus або Mugil so-iuy) має червонувату або помаранчеву райдужку очей.

 

Лобань (Mugil cephalus) – має жирові повіки на очах, чого немає у піленгаса.

 

🌊 Трохи про піленгаса:

Піленгаса було акліматизовано в Азовському та Чорному морях у 70-х роках XX століття. Це евригалінна риба, яка чудово почувається як у морській, так і у прісній воді та легко переносить різкі зміни температур.

 

🍽 Чим живиться?

Піленгас — детритофаг. Він «фільтрує» ґрунт на дні, поїдаючи органічні рештки — детрит. У Чорному та Азовському морях його дуже багато, тож кормова база для цього виду практично невичерпна.

 

🏖 Де живе?

 

Молодь — на мілководді та в гирлах річок.

 

Основні вороги: луфар, ставрида та сарган.

 

Взимку піленгас опускається на глибину понад 50 м, у ями біля крутих берегів.

 

📌 Тож наступного разу, купуючи кефаль, просто подивіться в очі рибі — і ви точно визначите, що саме лежить на лотку 😉

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці